KOMPLIKACIJE HEPATITISA C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ostale komplikacije hepatitisa C

Iako je hepatitis C pre svega oboljenje jetre, ponekad virus izaziva druge zdravstvene probleme. Oni se nazivaju ekstrahepatične manifestacije jer se javljaju izvan jetre.

Iako medicina nije otkrila sve načine uticaja hepatitisa C na zdravlje, evo nekih poznatih ekstrahepatičnih manifestacija :

Rak/ Kancer
U poređenju sa osobama koje nemaju hepatitis C, osobe sa HCV-om imaju povećan rizik od mnogih karcinoma, uključujući ne-Hodžkinov limfom, rak prostate i bubrega. Rizici od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara su veći kod osoba sa HCV-om nego kod onih bez virusa.

Rezistencija (otpornost) na insulin i dijabetes tipa 2
Insulinska rezistencija je stanje u kome  telo proizvodi insulin, ali ga ne koristi efikasno. Kao rezultat, ćelije ne apsorbuju glukozu nego se nagomilava u  krvi  što dovodi do dijabetesa tipa 2. Nekoliko studija pokazalo je povećan rizik za insulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2 kod osoba sa HCV infekcijom. Skorašnja studija izaziva sumnju u ovu korelaciju, ali mnogi eksperti savetuju praćenje HCV pacijenata zbog znakova insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa 2.

Poremećaji bubrega
Rizik od hroničnog oboljenja  bubrega povećan je kod pacijenata sa hepatitisom C. Ostale bolesti bubrega povezane sa HCV su:
• Krioglobulinemija je poremećaj uzrokovan pojavom abnormalnih proteina (krioglobulini) koji se zgušnjavaju u krvi. Ovi proteini se mogu akumulirati u malim krvnim sudovima, naročito u bubrezima. Protok krvi je ograničen, što oštećuje bubrege.
• Membranoproliferativni glomerulonefritis je bolest u kojoj imuni sistem tela napada zdrave ćelije bubrega i oštećuje glomerule (bubrežne filtere).
• Membranozna nefropatija je bolest koja takođe utiče na glomerule. Glomeruli su zapaljeni i zadebljali, što smanjuje funkciju bubrega.
• Nodozni poliarteritis je autoimuna bolest koja utiče na arterije. Može doći do otkazivanja bubrega.

Izbor i doziranje lekova u terapiji HCV je različit  za osobe  sa poremećenom funkcijom bubrega u poređenju sa osobama bez oboljenja  bubrega.

Kliknite ovde  za preporuke Američkog udruženja za proučavanje bolesti jetre (AASLD) i Društva zaraznih bolesti Amerike (IDSA) za terapiju HCV kod osoba sa bubrežnim poremećajima.

Reumatske bolesti
Oboleli od hepatitisa C imaju povišen rizik za nastanak reumatskih tegoba,  kao što su : bolovi u zglobovima (artritis), mišićima (mijalgija) i vezivnom tkivu (tkivo koje čini potporu i povezuje delove tela). To nastaje najverovatnije zbog povećane aktivnosti  imunološkog sistema u pokušaju borbe organizma protiv hepatitisa C. Reumatske tegobe je  teško dijagnostikovati, pa u slučaju  reumatskih simptoma  potreban je  uput za  reumatologa. Aritritis uzrokovan  HCV –om je  klinički sličan reumatoidnom artritisu (RA) pa je  teško  razlikovati  pravi RA od HCV pacijenata sa pozitivnim reumatoidnim faktorom, ali bez RA.
Terapija interferonom može pogoršati ili izazvati reumatske probleme , povezane sa autoimunim bolestima, kao što je napr. autoimunii tiroiditis (autoimuno oboljenje štitaste žlezde). Studije pokazuju da  reumatski simptomi povezani sa HCV-om uglavnom nestaju posle uspešnog lečenja  HCV-a.

Evo nekih reumatskih oboljenja koja se mogu dijagnostikovati kod  pacijenata sa HCV-om:
• Krioglobulinemija ,pored bubrega može da utiče i na druge organe, uključujući kožu i periferne živce. To je oboljenje u kome se   proteini u krvi zgušnjavaju i mogu da oštete krvne sudove. Postoji mnogo oblika i različitih stadijuma  krioglobulinemije, a u slučaju hepatitisa  C, delovi HCV  se deponuju na zidove malih krvnih sudova, uzrokujući zapaljenje. Najčešći tip krioglobulinemije povezane sa HCV je mešana krioglobulinemija. Pacijenti sa krioglobulinemijom mogu imati  purpuru (kožu crvene ili ljubičaste boje),izraženo zamaranje , bolove u mišićima i zglobovima.
• Periferna neuropatija je  oštećenje nerava stopala ili šake, takodje može zahvatiti  noge ili ruke. Simptomi su utrnulost, peckanje, žarenje  ili bolovi u ekstremitetima. Periferna neuropatija je povezana sa krioglobulinemijom, ali se može pojaviti i kod obolelih od  hepatitisa C.
• Rejnoov (Rainaudov) fenomen je poremećaj u kome se protok krvi smanjuje u prstima šaka i stopala. Podstaknut  hladnoćom ili stresom, Rejnoov fenomen   izaziva bol i utrnulost prstiju, a ekstremiteti mogu da poblede. Rejnoov fenomen  je takođe povezan sa krioglobulinemijom, ali se može pojaviti i kod  obolelih od  hepatitisa C.
• ‘’Sicca’’ ( čita se sika , značenje: suv)  sindrom je autoimuno oboljenje koje dovodi do   suvoće očiju i usta i bolova sličnih  artritisu. Takodje se naziva Sjogrenov sicca sindrom i povezuje se sa krioglobulinemijom, ali se može pojaviti i kod obolelih od hepatitisa C.

Kožne bolesti

Brojna dermatološka oboljenja povezana su sa hepatitisom C. Najčešći su Porphyria cutanea tarda (Profirija kutanea tarda) i Lichen planus  (Lihen planus).
• Porphyria cutanea tarda (Porfirija kutanea tarda PCT) može se pojaviti usled  nedostatka enzima uroporfirinogen dekarboksilaze, što dovodi do povećanja količine porfirina u jetri. Plikovi nastaju na koži lica i šaka izloženoj suncu .

• Lichen planus (Lihen planus) uzrokuje sjajne, čvrste i crvenkasto-ljubičaste promene na koži, u ustima i na genitalijama. Promene na koži  mogu biti ispresecane  belim čipkastim linijama. Takodje može doći do pojave svraba.

U više studija je utvrđeno da  uspešno lečenje HCV-a može da ukloni  ekstrahepatične manifestacije povezane sa HCV-om.

Izvor : hemp.com

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email