Napomena

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Autor dr James Freeman ( dr Džejms Frimen)

Farmaceutska kompanija Pharmasett je davno započela rad na novom antivirusnom leku direktnog dejstva ( DAA ) za lečenje hepatitisa C, pod nazivom PSI-7977, NS5B inhibitoru, kome je kasnije kompanija Gilead Sciences, promenila naziv u GS-7977, kada je otkupila Pharmasett,. Ovaj lek je danas poznat pod imenom Sovaldi (Sofosbuvir).

Kompanija Pharmasett u saradnji sa kompanijom BMS (Bristol Myer Squib), svoj lek PSI-7977 (Sofosbuvir) kombinovala je sa njihovim NS5A inhibitorom, pod nazivom Daclatasvir, i zajednički su stvorili pristupačan pan-genotipski tretman za sve osobe sa hepatitisom C.

Međutim, kada je kompanija Gilead otkupila Pharmasett, prekinula je saradnju sa BMS, pa umesto pan-genotipskog leka Darvoni dobili smo lek Harvoni koji sadrži  NS5A inhibitor Ledipasvir, u vlasništvu kompanije Gilead, za lečenje genotipa 1 (nije pan genotipski).

Kompanija Gilead posedovala je Sofosbuvir ali ne i Daclatasvir, pa zbog isključivo komercijalnih razloga, koji su omogućavali kompaniji Gilead da uzme sav profit, odložena je za tri godine pojava pan genotipskog tretmana.

Cena leka Sovaldi od 84,000 US $ (američkih dolara) i leka Harvoni od 94,000 US $, svodila je udeo za NS5A inhibitor (Daclatasvir) na 10,000 US $ (cena kompanije BMS je oko 50,000 US $), što znači da je relativno malom broju obolelih (izvan domena generičkih lekova) bila dostupna efikasna kombinacija lekova Sofosbuvir + Daclatasvir.

Ova strategija je dobro funkcionisala za profit kompanije Gilead ali ne i za pacijente sa GT3 F4 (genotipom 3 i uznapredovalom cirozom). Takođe su GT2 pacijenti (sa genotipom 2) bili primorani da uzimaju Sofosbuvir + Ribavirin, iako su mogli da uzimaju podjednako efikasan, ako ne i efikasniji tretman Sofosbuvir + Daclatasvir, i izbegnu neželjene efekte ribavirina.

U međuvremenu, sa pojavom generičke verzije tretmana Sofosbuvir + Daclatasvir u jednoj tableti, kao što je to Darvoni, postalo je veoma očigledno da je pan-genotipski tretman najbolji, a posle njega sledi novi lek Epclusa.
Da li je to bolji tretman od kombinacije Sofosbuvir + Daclatasvir? Potrebno je da protekne vreme dok se na ovo pitanje ne dobije odgovor.

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email