problemi sa kosom izazvani hepatitisom C

Problemi sa kosom izazvani hepatitisom C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Hepatitis C se naziva ’’tihim ubicom’’, jer u telu nastaju oštećenja bez pojave simptoma. Ne moramo uopšte da izgledamo bolesno. Neki moji prijatelji nisu znali da sam imala teško oštećenje jetre. To me je iznenadilo, jer ponekad mogu da se primete izvesni znaci koji ukazuju na oboljenje jetre. Jedan od njih je problem sa kosom.

Uzroci problema sa kosom izazvanih hepatitisom C


Proteini
– U jetri se odvija veliki deo metabolizma proteina. Metabolizam proteina je otežan zbog prisustva virusa koji napada jetru. Posledice se mogu primetiti na kosi.

Lekovi – Usled nagomilavanja tečnosti u trbuhu dolazi do razvoja ascitesa. Osećate se loše, pa vam lekar prepisuje diuretike, usled čega kosa postaje suva i lomljiva.

Terapija za hepatitis C  – Izvesni  lekovi za lečenje hepatitisa C mogu prouzrokovati promene u kvalitetu kose pa čak i opadanje kose. To je obično privremeno. Kosa može da se oporavi u roku od nekoliko nedelja nakon završetka terapije. Meni je istovremeno opadala i rasla nova kosa. Imala sam dugu kosu, a na vrhu glave rasla mi je lepršava kosa kao kod bebe.

Nega kose obolelih od HCV-a

  • Pravilna ishrana – Kvalitet kose takodje zavisi od zdrave ishrane. Uzimanje dovoljno vitamina i proteina može pomoći da vam kosa ojača. Za bolje zdravlje dobro je da pijete proteinske napitke sa vitaminima.
  • Šampon i regeneratori – Mnogi proizvodi za negu kose mogu da pomognu u smanjenju gubitka kose. Dok sam bila na terapiji probala sam nekoliko različitih brendova. Izgleda da su izvesni proizvodi imali efekta, medjutim bili su mi suviše skupi za dužu upotrebu. Koristila sam jedan brend i trudila sam se da ne perem suviše često kosu. Primetila sam da moja kosa postaje lomljivija zbog feniranja sa četkom. Takodje kosa mi je postajala suviše lepljiva od šampona koji doprinose većoj gustini kose. Tada sam bila veoma bolesna.
  • Bojenje kose i ostali termani – Izvesni lekari savetuju osobe sa uznapredovalom cirozom da koriste samo prirodne boje za kosu. Tokom lečenja veoma retko sam farbala samo koren kose. Još uvek se toga pridržavam. Podešavam fen da najslabije izduvava vazduh.
  • Satenske jastučnice – To je jedna od mojih najboljih investicija tokom lečenja hepatitisa C. Pošto se glava naslanja na glatku površinu nema previše trenja. Samim tim manje mi je kose opadalo.
  • Perike – Da, nekoliko meseci sam nosila periku. Imala sam ozbiljne neželjene reakcije na terapiju za HCV. Gubitak kose je bilo ekstreman, da … izgledalo je strašno. Iako me je svrbelo ispod perike tokom letnjih meseci, pomoglo mi je da se na radnom mestu dobro osećam.
  • Šeširi ili ešarpe – Elegantan šešir može da prikrije suvu ili lomljivu kosu. Kačket je uvek u modi i može lepo da izgleda. Takodje potražite lepe ešarpe po sniženim cenama. Mogu da vam pomognu za kamuflažu.
    Posle terapije kosa će ponovo da poraste. Telo može da se izleči. Nove ćelije počinju da se razvijaju, kosa, nokti i mišići se obnavljaju, snaga može da se povrati. Iako problemi sa kosom mogu da se jave tokom hepatitisa C, treba da ostanemo jaki i srećni što smo preživeli!

Karen Hoyt

17 mart 2017

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email