Generički lekovi

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Generički lek je farmaceutski proizvod, najčešće korišćen kao  zamena za  inovativni  proizvod,  proizveden bez dozvole inovativne kompanije , koji se  pojavljuje na  tržištu nakon isteka patenta ili drugih ekskluzivnih prava.

Generički lekovi se prodaju pod nezaštićenim ili odobrenim imenom, a ne  pod zaštićenim  ili brendiranim imenom . Generički lekovi su često podjednako efikasni kao i brendirani lekovi , ali mnogo jeftiniji.

Na primer, paracetamol je hemijski sastojak koji se nalazi  u velikom broju brendiranih lekova protiv  bolova, ali se takođe prodaje   kao generički lek (ne pod brendiranim imenom). Zbog svoje niske cene, generički lekovi su često jedini lekovi koji su dostupni  najsiromašnijima. Trgovinski aspekti prava intelektualne svojine (TRIPS sporazum) ne sprečavaju Vlade da zahtevaju precizno etiketiranje ili stavljanje generičke zamene u promet. U stvari , smatra se da  je konkurencija između farmaceutskih kompanija i generičkih proizvođača  efikasnija od pregovora sa farmaceutskim kompanijama za smanjenje cena lekova, posebno onih koji se koriste za lečenje HIV / AIDS-a.

Proizvođač daje brendirano ime leku . Upotreba brendiranog imena je ekskluzivno pravo  njegovog vlasnika.

Na pakovanju falsifikovanog leka namerno ili pogrešno su označeni njegov naziv  i/ili poreklo . Falsifikati mogu da postoje  kod  brendiranih  i  generičkih proizvoda. Falsifikovani lekovi mogu da obuhvataju proizvode:  sa ispravnim  ili pogrešnim sastojcima, bez aktivnih sastojaka,  sa  netačnom količinom aktivnih sastojaka ili sa  falsifikovanim pakovanjem.

Prevod sa engleskog: dr Jelena Zagorcic

Preuzeto sa; who.int.

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email