Šta ne treba reći obolelom od hepatitisa C?

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Karen Hojt  (30. jul 2015.)

Postoje ljudi koji imaju dobre namere. Porodica i prijatelji mogu da pokušaju da nas ohrabre kad čuju da smo inficirani virusom hepatitisa C. Mnogi ne shvataju da smo inficirani  već godinama. Često možemo da čujemo  mnoge besmislene izjave. Čak nam i lekari ponekad kažu takve stvari zbog kojih poželimo da pobegnemo iz ordinacije glavom bez obzira. Čula sam najbesmislenije moguće izjave. Možda ste i vi čuli neke od njih.

” To nije ozbiljna bolest. Čujem da se sada lako leči .’’

Iako novi lekovi  olakšavaju izlečenje, veliki je problem živeti sa ovom dijagnozom a pogotovu izdržati terapiju za hepatitis C.

“Da li si siguran/na da si oboleo/la ? Uopšte ne izgledaš bolesno. “

Može da izgleda utešno , ali takodje može da me naljuti. Samo zato što naša jetra još uvek nije otkazala  ne znači da se osećamo dobro. Virus napada  jetru 24 sata 7 dana u nedelji  a mi se osećamo  energetski iscrpljeno i  mentalno zamagljeno ( konfuzija , odsutnost , slabo kratkoročno pamćenje, otežana koncentracija… prim prev.)

“To je zarazna bolest. Možda ne bi trebalo da se družimo izvesno vreme.

“To je najgore što možete da čujete. Virus se ne prenosi običnim socijalnim kontaktima nego samo preko zaražene krvi.

“Moj prijatelj ,koji je  takodje bio zaražen, izlečio se izvesnim lekovitim biljkama ….”

Uh. Žao mi je,  ne postoje lekovite biljke koje mogu da unište virus. Virus razmnožen u jetri, ne može da nestane samo zahvaljući zdravoj ishrani. Vitamini, suplementi  i lekovite biljke su dobri za jetru samo kao deo zdravog životnog stila. Neophodno je da se HCV inficirani prethodno informiše šta sme bezbedno da uzima uz terapiju.

” Može da ti pomogne ako bi prestao/la stalno da spavaš .”

Niko ne razume letargiju koju osećamo dok virus besni u našem organizmu. Pomaže nam osveženje  kofeinom i drugim stimulansima kao što su cigarete ili šećer. Jednostavno,  ne osećamo se dobro i naš ritam spavanja je poremećen. Spavamo, jer ne možemo uvek ostati budni.

“Neželjena dejstva lekova mogu te ubiti.”

Ovo sam čula  od mnogih svojih prijatelja. Dok sam uzimala prvi deo  48 nedelje terapije  bila sam prestravljena. Preživela sam različita neželjena dejstva i bilo mi  je veoma teško. Lekari  su mi pomogli u kontrolisanju anemije i drugih poremećaja u krvi. U dostupnoj literaturi pronalazila sam različite savete za ublažavanje opadanja kose , svraba, i druga neželjena dejstava. Novi lekovi imaju  mnogo manje neželjenih dejstava. Samim tim novi lekovi su bolji jer NISU opasni po život.

“Sada kada si izlečen/na,  gotovo je .”

Tačno je da virus nestaje nakon što je postignut stabilni  virusološki odgovor (SVR). Sada se izlečenje uglavnom lako postiže. Međutim, neželjeni efekti mogu potrajati ako je oboljenje jetre uznapredovalo (ciroza… prim.prev). Mentalna i fizička neželjena dejstva mogu potrajati čak nekoliko meseci . Pojedina neželjena dejstva mogu da traju čak i duže.
Kada ste suočeni sa izjavama koje u vama izazivaju strah ili bes, ne pokušavajte da se pravdate. Ako ste u mogućnosti informišite osobe u svom okruženju. Postoji mnogo dezinformacija o hepatitisu C. Možete da širite istinu o ovoj bolesti time što ćete otvoreno i iskreno podeliti svoje iskustvo sa drugima.

Prevod sa engleskog: Dr Jelena Zagorčić

Preuzeto sa sajta who.in

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email