Deca i hepatitis C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Hepatitis C virus (HCV) kod dece u Sjedinjenim Državama je relativno redak . Podaci iz istraživanja u Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) (NHANES-III) navode da je oko 0,17 procenata dece uzrasta od 6 do 11 god. i 0,39 procenata dece od 12 do 19 god. pozitivno na hepatitis C. To iznosi otprilike između 23.000 i 46.000 dece sa hroničnim HCV-om.

Deca najčešće dobijaju hep C  od HCV-pozitivnih majki, prenesen tokom trudnoće ili porođaja. Poznato još kao vertikalno prenošenje, otprilike 6 procenata novorođenčadi sa HCV-pozitivnim majkama dobija virus na ovaj način. Oko 4.000 dece u SAD na ovaj način se zarazi  svake godine.

Drugi alarmantan način na koji se deca mogu zaraziti HCV-om je preko upotrebe droga, što se sve češće dešava kod adolescenata.

Generalno, napredovanje hepatitisa C kod dece nije toliko ozbiljno ili ubrzano  kao kod odraslih. Međutim, može doći do značajne fibroze ili ciroze i postoji 26 puta veći rizik od smrtnog ishoda  povezanog sa oštećenjem  jetre usled  hroničnog HCV-a stečenog u detinjstvu. Transplantacija jetre kod  dece zbog HCV je retka. Hepatocelularni karcinom (rak jetre) je izuzetno redak kod HCV-pozitivne dece.

Kognitivna oštećenja su primećena kod dece sa HCV-om. Tu spada  kašnjenje u razvoju, poremećaj u učenju i kognitivni deficit. U odnosu na odrasle kod dece su izuzetno retke ekstrahepatičke manifestacije HCV-a , kao što je glomerulonefritis (oboljenje  bubrega), koje može nastati kod hroničnog HCV-a.

Lečenje dece od  hepatitisa C  

7. aprila 2017. godine, Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) proširila je upotrebu lekova Sovaldi i Harvoni na adolescente sa hepatitisom C starije od 12 godina. Harvoni je odobren za tinejdžere sa genotipom 1, 4, 5 ili 6 i hroničnom HCV infekcijom; Sovaldi u kombinaciji sa ribavirinom je odobren, za one sa hroničnom HCV infekcijom genotipa 2 ili 3.

Jedini odobren HCV tretman za decu ispod 12 godina starosti je peginterferon plus ribavirin. Deci sa genotipom 2 ili 3 potrebno je 24 nedelje lečenja; svi ostali se leče 48 nedelja. Stopa izlečenja je nešto viša od 50 procenata. Pacijenti sa genotipom 1 imaju najnižu stopu (47 procenata). Neželjeni efekti, uključujući neuropsihijatrijske (depresija, promene raspoloženja), su česti i mogu biti prilično ozbiljni.
Postoje pedijatrijska klinička ispitivanja sa novim antivirusnim lekovima sa direktnim delovanjem (DAA) koji imaju visoke stope izlečenja  i blage neželjene efekte. Do danas svi DAA lekovi su odobreni samo za odrasle.

Socijalna pitanja i stigma

Hepatitis C ne utiče samo na telo; nego i na socijalne sisteme. Hepatitis C može da komplikuje socijalni status deteta. Roditelji su zabrinuti. Deca možda nisu dovoljno zrela da sagledaju posledice življenja sa hroničnom, zaraznom bolesti. Bezbednost drugih  je teško pitanje koje se bitno razlikuje kod  5 godišnjaka u poredjenju sa 15 godišnjim detetom. Razgovori o seksu i drogama su komplikovaniji kada imate potencijalno zarazni virus. Savetovanje HCV-pozitivnog deteta da izbegava alkohol je još ozbiljnija tema nego što je to u slučaju deteta sa zdravom jetrom.

Stigma može biti naročito okrutna za decu koja imaju hep C. Ljudi nisu uvek ljubazni prema obolelima koji su potencijalno zarazni. Odrasli i deca možda ne znaju kako se prenosi hepatitis C. Zaražena deca su izolovana tokom učestvovanja u sportskim aktivnostima, u svojim učionicama i tokom društvenih aktivnosti.
Roditelji mogu da informišu osoblje u školi o hepatitisu C i načinima prenošenja.

Izvor : www.hepmag.com

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email