Kako HIV utiče na hepatitis C?

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

HIV povećava rizik – i može dovesti do ubrzanog oštećenja jetre zbog hepatitisa C.

Ostali faktori, kao što su unos alkohola, trajanje HCV infekcije , koinfekcija hepatitisom B, starost preko 40 godina i  upotreba određenih antiretrovirusnih lekova (ARV), kao što su  Videx ili Zerit), takođe mogu pogoršati oštećenje jetre. Oboleli sa manje od 200 CD4 ćelija imaju veću verovatnoću za oštećenje jetre od hep C.

Osobe sa koinfekcijom zajedno sa svojim lekarom treba pažljivo da odaberu lek za HIV. Iako koristi od lečenja HIV-om prevazilaze rizik, mnogi lekovi koji se koriste za lečenje HIV-a, uključujući inhibitore proteaze i inhibitore nenukleozidnih reverznih transkriptaza,  razlaže (metaboliše) jetra i mogu prouzrokovati oštećenje jetre, čak i kod osoba koje nemaju HCV. Treba redovno pratiti nivoe enzima jetre kod osoba koje uzimaju ARV terapiju.

S jedne strane, ovi lekovi mogu pogoršati ili ubrzati oboljenje jetre izazvano hepatitisom C. S druge strane, mnogi stručnjaci smatraju da lečenje HIV-a može odložiti napredovanje oboljenja jetre jačanjem imunog sistema.
Najbolje rešenje je izbor lekova za HIV koji ne oštećuju na jetru i ne stupaju u interakciju sa terapijom za HCV. Obavezno razmotrite najbolju opciju sa svojim lekarom.

Koinficirani  obično imaju veće HCV virusno opterećenje od onih koji imaju samo HCV, ali, za razliku od HIV-a, HCV virusno opterećenje nije povezano za progresijom oboljenja ili oštećenja jetre. Enzimi jetre nisu pouzdan pokazatelj progresije bolesti, jer ima slučajeva oštećenja jetre uprkos stalnim normalnim nivoima enzima jetre.
Iako je brža kod HIV pozitivnih, progresija hepatitisa C varira od slučaja do slučaja.

Naučnici su otkrili da oko 25 procenata koinficiranih HIV / HCV ima bržu progresiju fibroze (tokom tri do četiri godine fibroza napreduje za dve faze). Neki istraživači su primetili umereno oštećenje jetre kod osoba koje su koinficirane HIV i HCV-om tokom trajanja HCV infekcije od nekoliko godina, ali to nije čest slučaj.
Pošto populacija HIV pozitivnih postaje starija, zahvaljujući lečenju ARV terapijom, kod mnogih koinficiranih razvijaja se ciroza. Generalno, poznato je da HIV udvostručuje stopu ciroze. Eksperti procenjuju da bez HCV terapije kod najmanje 20 procenata koinficiranih razviće se ciroza u roku od 20 godina nakon HCV infekcije, a kod 40 do 59 procenata doći će do razvoja ciroze za 30 godina.

Osobe sa cirozom ili oboljenjem jetre u terminalnoj fazi su pod velikim rizikom od oštećenja jetre uzrokovanog lekovima i treba da izbegavaju izvesne lekove za HIV  – ili da koriste drugačije doziranje lekova za HIV.
Prekidanje lečenja HIV-a može pogoršati cirozu kod koinficiranih. Iako trogodišnja stopa preživljavanja među HIV / HCV koinficiranim sa cirozom iznosi 87 odsto, kada dođe do otkazivanja jetre (takođe se naziva dekompenzovana ciroza), stopa preživljavanja pada na 50 odsto tokom dve godine.

Zapravo, oboljenje jetre u završnoj fazi kod nelečenog ili neuspešno lečenog hepatitisa C postalo je vodeći uzrok smrti kod  HIV pozitivnih u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Evropi, gde je lako dostupna ARV terapija. U poređenju sa osobama sa hepatitisom C, oni sa HIV-om i HCV-om imaju veću verovatnoću za nastanak otkazivanja jetre – što je često fatalno ako se ne izvrši transplantacija. U jednoj studiji navedeno je da su zaraženi sa oba virusa imali  21 put veću verovatnoću za nastanak smrtnog ishoda usled otkazivanja jetre nego oni koji su zaraženi samo HCV-om.

Izvor: www.hepmag.com

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email