Starost i hepatitis C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Rođeni između 1945. i 1965. godine su u starosnoj grupi sa najvećom prevalencom za hepatitis C. Otprilike jedan od 30 ‘’baby boomer’’-a (bejbi bumera) ima hepatitis C, od kojih većina nije dijagnostikovana.

Hepatitis C je izlečiva bolest, a ne možete se izlečiti ako ne znate da ste zaraženi. Ukoliko se postojeći trendovi nastave, napr. populacija SAD-a će imati rekordan broj starijih odraslih osoba koji žive sa HCV-om.
U poređenju sa mlađim osobama sa hepatitisom C, starije osobe su u nepovoljnijem položaju:
• Ljudi koji su inicijalno bili zaraženi HCV-om, dok su stariji, imaju tendenciju za lošiju prognozu od onih koji se zaraze u mladosti. Stariji od 50 godina koji se zaraze HCV-om imaju visok rizik od razvoja ciroze u roku od 15 godina.
• Oštećenje koje izaziva HCV se ubrzava u kasnijem životnom dobu. Mlađa osoba može živeti decenijama sa malo ili bez oštećenja jetre. U kasnijim godinama, imunološki sistem slabi, a fibroza se često ubrzava.
• Neki programi za transplantaciju postavljaju starosnu granicu za transplantaciju jetre. Kod  starijih od 70 godina retko se vrši transplantacija jetre.

Tretman hepatitisa C

Postignut je ogroman napredak u oblasti lečenja hepatitisa C. Najnoviji lekovi imaju visoke stope izlečenja i blage neželjene efekte. Ovakvim napretkom u lečenju postignuto je da se ne postavlja  gornja starosna granica za  primenu terapije.

Emocionalna strana hepatitisa C 

Stariji imaju različita emocionalna pitanja od mlađih osoba. ‘’Gubitak’’ je  centralna tema, kao što je gubitak nezavisnosti, snage, agilnosti i sposobnosti obavljanja određenih zadataka. Smrt i pronalaženje smisla u životu su važniji starijim osobama. Usamljenost i tuga su češći kod starijih, jer će najverovatnije izgubiti prijatelje i članove porodice zbog bolesti i smrti. HCV dijagnoza je nepoželjna vest u bilo kojoj dobi života a starije osobe je mogu smatrati za dvostruki udarac, jer se nadaju  dobrom zdravlju tokom penzionisanja.
Može vam pomoći da podelite sa drugima svoje misli i osećanja. Možda će vam biti  korisno ako razgovarate s onima koji imaju hep C, na primer na hep C forumima i blogovima.

Kognitivni problemi

Kod osoba sa  hroničnim hepatitisom C povremeno se javljaju mentalne ili kognitivne smetnje. Oboleli to nazivaju ‘’moždana magla’’ tj. mentalna zamagljenost što  može da bude posebno uznemirujuće za starije  osobe, pošto se kognitivne smetnje često povezuju sa starenjem.

Na mentalno zdravlje utiču višestruki faktori, kao što su lekovi, stres, depresija i umor. Ako osećate mentalnu zamagljenost, potražite savet  lekara. Ako ne postoji očigledan razlog za kognitivne smetnje, pronađite načine da se snadjete u ovakvoj situaciji.

Evo nekoliko saveta koje možete da primenite:
• Organizujte se; pravite spiskove, kalendare i napomene
• Ako imate mobilni telefon sa kamerom, fotografišite mesto gde ste parkirali automobil i druge važne informacije
• Uvek ostavljajte ključeve, novac i naočare na isto mesto
• Ne pokušavajte da istovremeno obavljate više zadataka
• Praktikujte meditaciju –praksu svesnosti
• Pokušajte da ne budete frustrirani, pošto time pogoršavate situaciju.

Izvor: www.hepmag.com

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email