genetika hepatitisa c

Genetika delimično doprinosi oštećenju jetre kod hepatitisa C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Otkrivanje dejstva genetike na zapaljenje jetre može na nekoliko načina da utiče na tretman hroničnog hepatitisa C.

Virusom hepatitisa C zaraženo je više miliona Amerikanaca  – ali samo kod jednog dela obolelih razvija se teško oštećenje jetre. Klinički lekari istražuju brojne uzroke koji doprinose oštećenju jetre kod hepatitisa C. U novijim istraživanjima razmatra se uticaj genetike na oštećenje jetre.

Pojedinac veoma malo može da učini da izmeni svoj genetski status, i odupre se uticaju genetike na oštećenje jetre kod hepatitisa C. Uprkos tome, otkrivanje genetskog polimorfizma koji povećava oštećenje jetre predstavlja početak novog istraživanja tretmana u odbrani od ovog hroničnog oboljenja. Pored toga, osobe genetski opterećene trebalo bi savetovati da zaštite svoju jetru od zapaljenja i odmah započnu antivirusnu terapiju.

Hepatitis C i faktori koji dovode do oštećenja jetre


Hepatitis C je zarazna bolest koja prvenstveno napada jetru, medjutim mogu da proteknu decenije pre pojavljivanja simptoma. Napredovanje oštećenja jetre izazvano hepatitisom C počinje zapaljenjem jetre, nakon čega sledi izumiranje ćelija jetre. Oštećene ili mrtve ćelije jetre dovode do stvaranja ožiljaka (fibroza jetre). Napredovanje oštećenja ćelija jetre na kraju dovodi do ciroze – trajnog otvrdnjavanja i stvaranja ožiljaka na jetri:
• Oko 15 do 20 % zaraženih hepatitisom C se bori protiv infekcije bez terapije i nema dugoročno oštećenje funkcija jetre.
• Kod preostalih 80 do 85 % razvija se hronični hepatitis C.
• Kod približno 20 % sa hroničnim hepatitisom C dolazi do postepenog oštećenja jetre i razvoja ciroze za 15 do 20 godina.

Iako je jasno da kod svakog obolelog od hepatitisa C ne dolazi do razvoja ciroze, poznato je nekoliko faktora koji dovode do oštećenje jetre.

Šest poznatih uzroka oštećenja jetre


1. Alkoholizam
2. Gojaznost
3. Izloženost toksinima preko ingestije (unošenja kroz usta), inhalacije (unošenja preko disajnih puteva) ili apsorpcije (upijanja) preko kože
4. Dijabetes – rezistencija na insulin ili
5. Ko-infekcija nekim drugim virusom hepatitisa
6. Trajanje infekcije

Nedavno je veliki međunarodni istraživački tim na čelu sa Westmead Institutom za medicinska istraživanja u Sidneju, Australija, pronašao novi uzrok oštećenja jetre.

Genetska varijanta

Prema studiji koja je objavljena u izdanju Nature Communications od septembra 2016. godine, istraživači su analizirali više od 2.000 pacijenata i zaključili da genetska varijanta kod pacijenata sa hepatitisom C doprinosi većem riziku za razvoj hroničnog oboljenja jetre.

Preciznije, oni su utvrdili da je varijanta na MBOAT7 genu vezana za uvećano zapaljenje jetre i, posledično nastajanje ožiljaka. MBOAT7 je zaštitni enzim koji smanjuje zapaljenje – slično efektu antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale u borbi protiv zapaljenja. Kod osoba sa ovom genetskom varijantom javlja se smanjena ekspresija MBOAT7, što odgovara težim zapaljenjima jetre i markerima inflamacije u krvi.

Što se tiče MBOAT7, profesor Jakob Džordž iz Storr Liver Centra sa Westmead instituta napominje: ” Mnoge vrste imunih ćelija su posledica ekspresije ovog gena i verovatno će biti značajne za napredovanje zapaljenja i fibroze bez obzira na organ. Ovo bi mogao biti ključ za pronalaženje terapije za širok spektar potencijalno smrtonosnih oboljenja koje karakterišu ožiljci gde spadaju oboljenja srca, pluća i bubrega, kao i jetre. ”

Nalazi koje je objavio Westmead Institut mogu se primeniti na nekoliko korisnih načina:
• Bolje razumevanje uloge genetike na manifestaciju bolesti.
• Istraživanje puteva stimulacije ili replikacije ne-varijanti MBOAT7 radi terapeutskog uticaja na smanjenje zapaljenja  jetre.
• Identifikovovanje obolelih od hepatitisa C , najugroženijih za nastanak ciroze.
Samo kod 20 % sa hroničnim hepatitisom C se razvija ciroza. Iako postoji nekoliko faktora koji utiču na oštećenje jetre oni ipak mogu doprineti nastanku ciroze i svrstati takve osobe u ovu grupu pacijenata, a varijanta MBOAT7 gena prestavlja samo dodatni faktor rizika. Međutim, genetska opterećenost može da predstavlja prioritet za lečenje i terapijska rešenja za sprečavanje oštećenja jetre izazvanog hepatitisom

 

Izvor: http://www.hepatitiscentral.com/news/genetics-partially-determines-hep-c-induced-liver-damage/

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email