Koja su 4 stadijuma ciroze jetre

Koja su 4 stadijuma ciroze jetre?

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ciroza je stanje koje se razvija zbog dugotrajnog oštećenja jetre. Normalna strukture jetre u cirozi se zamenjuje nefunkcionalnim trakama ožiljnog tkiva koje okružuju ostrvca preostalog tkiva jetre. Hronična bolest jetre / ciroza spada u prvih 10 uzročnika umiranja u S.A.D u populaciji od 25 do 64 god, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Najčešći uzroci ciroze u S.A.D su hronični hepatitis C i alkoholna bolest jetre. Za utvrđivanje ozbiljnosti ciroze koristi se nekoliko različitih sistema. Sistem sa podelom na 4 stadijuma ciroze baziran je na prisustvu ili odsustvu specifičnih komplikacija. Ove komplikacije nastaju zbog otkazivanja funkcija jetre i / ili blokade protoka krvi kroz jetru prouzrokovanih obimnim ožiljcima unutar organa.

Prvi stadijum ciroze

Prvi stadijum je najranija faza ciroze koju karakteriše odsustvo dve značajne komplikacije poznate kao variksi i ascites. Variksi su dilatirane (proširene), balonirane vene. Najčešće se nalaze u podsluznici jednjaka i / ili želuca. Ascites je akumulacija tečnosti u trbušnoj šupljini. Variksi i ascites se razvijaju prvenstveno zbog opstrukcije protoka krvi kroz jetru, stanja poznatog kao portna hipertenzija. Iako oboleli od ciroze u prvom stadijumu imaju opsežno oštećenje jetre, ipak nije toliko ozbiljno da izazove značajnu portnu hipertenziju i posledične komplikacije.
Ciroza jetre u prvom stadijumu smatra se kompenzovanom. To znači da, uprkos opsežnim oštećenjima, jetra nije toliko ozbiljno oštećena da se razviju klinički očigledni znaci otkazivanja funkcije jetre. Oboleli od ciroze u prvom stadijumu uglavnom nemaju mnogo simptoma, osim možda nedostatka energije i zamora. Ciroza u prvom stadijumu je potencijalno reverzibilna ako se osnovni uzročnik ciroze ukloni ili izleči.

Drugi stadijum ciroze

U drugom stadijumu ciroze dolazi do razvoja varikoziteta (proširenih vena) jednjaka, zbog pogoršanja portne hipertenzije, ali bez prisustva ascitesa. Iako razvoj varikoziteta jednjaka ukazuje na pogoršanje ciroze i povećani rizik od smrtnog ishoda u narednih 12 meseci, ciroza u drugom stadijumu se i dalje smatra kompenzovanom. Postoji mogućnost za delimični oporavak oštećenja jetre ako se osnovni uzročnik ciroze eliminiše ili izleči.

Treći stadijum ciroze

U trećem stadijumu ciroze dolazi do razvoja ascitesa, sa ili bez prisustva variksa. Volumen ascitesa varira od minimalnog, koji se otkriva isključivo snimanjem trbuha, napr.ultrazvukom abdomena, do vidljive naduvenosti trbuha. Razvoj ascites-a ukazuje na pogoršanje portne hipertenzije zbog povećanja oštećenja jetre i pogoršanja funkcije jetre. Ciroza u trećoj fazi je dekompenzovana, što znači da otkazuje funkcija jetre. Nakon što se razvije dekompenzirana ciroza, oštećenje jetre je ireverzibilno i generalno se preporučuje evaluacija za transplantaciju jetre. Različiti znaci i simptomi mogu da budu prisutni u trećem stadijumu ciroze jetre:
• bleda i / ili žućkasta koža
• gubitak težine i gubitak apetita
• kratak dah
• ekstremni zamor
• uporan svrab, raširen po celom telu
• oticanje stopala, gležnjeva i potkolenica
• propadanje (atrofija) mišića ruku i nogu

Četvrti stadijum ciroze

Simptom koji ukazuje na četvrti stadujum ciroze je gastrointestinalno krvarenje, obično iz ruptura variksa jednjaka ili želuca. Ova vrsta krvarenja može nepostredno da ugrozi  život obolelog ako se ne potraži hitna lekarska pomoć i stavi pod kontrolu . Međutim, čak i ako se krvarenje zaustavi ili se medicinski kontroliše, osobe sa cirozom stadijuma 4 se i dalje suočavaju sa visokim rizikom od umiranja u roku od 12 meseci. Osobe sa cirozom u četvrtom stadijumu imaju oboljenje jetre u završnoj fazi i neophodna je hitna evaluacija za moguću transplantaciju jetre. Znaci i simptomi ,koji mogu da se razviju, uključuju one iz trećeg stadijuma ciroze kao i sledeće :
• konfuzija, promene ličnosti i / ili ekstremna pospanost
•  tremor (drhtanje) ruku
• smanjeno mokrenje, što može da ukazuje na otkazivanja bubrega
• visoka temperatura, ukazuje na infekciju trbušne šupljine.

Prof. dr Leah Diplacido, 14 oktobar 2017

Recenzija i revizija teksta : dr med.Tina M. St. John

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email