Kožni osip izazvan hepatitisom C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Da li se hepatitis C može preneti kontaktom ‘’kože sa kožom’’?
Hepatitis C se prvenstveno prenosi preko kontakta sa inficiranom krvlju. Do infekcije je moglo doći preko transfuzije krvi pre 1992. godine, od kada je započeto testiranje krvi, kao i preko doniranih organa (od donora na primaoca). Takodje, moguća je infekcija preko kontaminiranih igala. Kontaminirane igle mogu doći u dodir sa kožom, preko intravenske upotrebe narkotika, tetoviranja ili pirsinga. Iako se virus ne nalazi u majčinom mleku, ako su bradavice raspukle i krvare mogu da predstavljaju rizik za infekciju novorodjenčeta. Hepatitis C se ne prenosi rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem, ujedima insekata ili putem socijalnog kontakta na javnom mestu, kao što je naprimer radno mesto ili javni prevoz. Hepatitis C se ne prenosi korišćenjem zajedničkih prostorija napr. javnih toaleta ili ručki na vratima, jer nema podataka o prenošenju infekcije kontaktom ‘’kože sa kožom’’ ili korišćenjem zajedničkih prostorija.


Čuo sam da je osip povezan sa hepatitisom C. Šta je to?
Simptomi hepatitisa C često su povezani sa oštećenjem jetre ili abdominalnim bolom zbog oštećenja jetre. Iako su to najčešći simptomi, postoje i drugi simptomi koji takođe mogu da ukazuju na hepatitis C. Tu spadaju žutica (žućkasta koža i beonjače očiju), taman urin, svetla boja stolice, povećanje zamora i jedan ili više kožnih osipa. Ovi kožni osipi nisu zarazni jer predstavljaju simptom infekcije virusom hepatitisa C. Uvek se preporučuje da svako ko ima otvorenu ranu ne dodiruje druge osobe, zbog prevencije infekcije rane preko spoljne zagadjene sredine.

Kako mogu da znam da li imam ovaj osip?
Najčešći kožni osip izazvan hepatitisom C (hep C) je urtikarija (koprivnjača). To je pokušaj organizma da se bori protiv hep C infekcije (pre nego što se obezbedi medicinski tretman). Osip obično svrbi i raširen je po telu, što znači da se može pojaviti na mnogo različitih mesta. Osip je crvene boje i može dovesti do dugotrajnih otoka na koži u obliku krugova, koji mogu da liče na alergijske reakcije.
Dugotrajna infekcija virusom hepatitisa C može dovesti do hroničnog oštećenja jetre. Ponekad može da nastane osip nazvan lichen (čita se lihen) planus. Može da zahvati skalp, kožu, usta, nokte i genitalije. Javlja se u obliku beličastih, ljuspastih promena veoma suve kože u obliku zakrpa ili nalik ekcemu. Ponekad, osip može da se javi u obliku tamnih tačaka, sličnih okruglim krastama i nalik zakrpama. U drugim slučajevima javlja se pruritus, tj osećaj svraba, bez vidljivog razloga za njegovu pojavu. Ovo može zvučati zbunjujuće, ali to je jednostavno potreba za češanjem, bez ikakvih vidljivih promena na koži. Nije potrebno hitno lečenje, iako može da izgleda zastrašujuće, jer se svrab uglavnom javlja kada postoji osip, promena na koži ili povreda .
Ponekad na koži se javljaju generalizovani simptomi problema sa jetrom bez osipa i bez svraba. Oštećenje jetre može da izazove promene na koži. Ova vrsta kožne promene se razlikuje od urtikarije. Može ili ne mora da bude crvene boje, često svrbi, ali ima tendenciju da se pojavi na jednom mestu (za razliku od urtikarije, koja se pojavljuje odjednom na mnogim mestima). Osim toga, može da liči na “spider (spajder, paukolike) vene” ili da ima izgled smedjih ili suvih promena nalik zakrpama.

Šta da radim ako imam jedan ili više ovakvih osipa?
Prvo, zakažite pregled kod svog lekara ili kod dermatologa. Ne ukazuje svaki osip na koži na hepatitis C ili oštećenje jetre. Vaš lekar treba da ustanovi vrstu i uzrok nastanka osipa ili vas uputi na testiranje kako bi se potvrdile ili isključile druge bolesti, uključujući i hepatitis C. Ako vam je dijagnostifikovan hepatitis C, lekar će vam protumačiti rezultate testa i informisati vas o prognozi i terapiji za izbacivanje virusa. Zajedno sa lekarom možete da planirate i dogovorite se o terapiji u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem.

Jenelle Marie Pierce – 12. maj 2016

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email