pronalazak vakcine protiv hepatitisa C

Najranije ovog leta postoji mogućnost da se odgovori na molbe za pronalazak vakcine protiv hepatitisa C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Svojim radom na pronalasku sigurne i efikasne profilaktičke vakcine, naučnici iz Oksforda su jedan korak bliže postizanju optimalnog cilja za iskorenjivanje novih slučajeva infekcije virusom hepatitisa C.

Infekcija virusom hepatitisa C je stvorila globalnu zdravstvenu krizu izazivajući hronično oboljenje jetre kod miliona ljudi širom sveta. Na sreću, farmaceutska industrija znatno je poboljšala perspektivu za izlečenje hepatitisa C pronalaskom nekoliko visoko efikasnih tretmana. Razvitkom lekova za izlečenje infekcije virusom hepatitisa C, mnogima će se zaustaviti napredovanje ovog oboljenja i dalje oštećenje jetre, mada to nije rešenje za prevenciju prenošenja ovog virusa.

.
Za hepatitise A i B postoje preventivne vakcine, medjutim zaštitna vakcina za hepatitis C još uvek ne postoji.

Postoje dve vrste vakcina:

  1. Terapijska vakcina – Terapija protiv postojeće infekcije. Terapijske vakcine podstiču imunološki sistem da se bori protiv postojeće infekcije.
  2. Zaštitna vakcina – Sprečavanje obolevanja. Zaštitne vakcine sprečavaju infekciju stimulacijom imunog sistema da proizvodi proteine (antitela) koji sprečavaju buduću infekciju.

Nepostojanje zaštitne vakcine za hepatitis C nije prouzrokovano nedostatkom pokušaja da se ova vakcina proizvede. Nakon identifikacije virusa hepatitisa C pre više od 25 godina, uloženi su napori da se spreči prenošenje ovog virusa. Međutim, neuspešan je pronalazak bezbednog i efikasnog načina da telo proizvede antitela na virus hepatitisa C.

Izvesnu nadu predstavlja klinička proba Univerziteta u Oksfordu kojom se trenutno eksperimentalno proučava bezbednost i preliminarna efikasnost preventivne vakcine za hepatitis C. Ova klinička studija koja obuhvata veliki broj ispitanika biće završena u leto 2018.

Iako je vakcinacija optimalan metod prevencije infekcije, pokazalo se da je veoma teško pronaći efikasnu vakcinu protiv hepatitisa C zbog mnogih varijacija ovog virusa. Virus hepatitisa C se javlja u najmanje šest genetski različitih oblika (genotipova) sa oko 50 trenutno identifikovanih podtipova. Vakcina protiv hepatitisa C bi morala da štiti od svih varijanti ovog virusa.

 

Kod svih inficiranih virusom hepatitisa C ne razvija se hronična infekcija. Procenjuje se da je 25% inficiranih sposobno da prirodno, bez lečenja izbaci virus. Ovi statistički podaci ukazuju da se može uvećati efikasan imuni odgovor na hepatitis C. Proučavanjem 25% inficiranih, koji su imali sreće i izbacili virus, spontano bez ikakve terapije, otkriveno je da T ćelije (ćelije imunog sistema) imaju značajnu ulogu u kontroli virusa. Svoj rad na stvaranju zaštitne vakcine istraživači sa Oksfordskog univerziteta usmeravaju na izazivanje sličnog imunog odgovora T ćelija protiv virusa.

Istraživači:


  • razvili su dve različite vakcine, proizvedene dodavanjem gena na dva različita virusa za različite komponente hepatitisa C.
  • koristili su viruse koji nemaju sposobnost replikacije – tako da ne mogu da izazovu obolenje.
  • kreirali su vakcine na osnovu ideje da ubrizgavaju genetski materijal u ćelije domaćina, radi proizvodnje virusnih proteina koji stimulišu imunološki sistem.
  • osmislili su prvu vakcinu da prvenstveno pripremi imunološki sistem za napad, a zatim da podstakne i poboljša imunološki odgovor.

Istraživači sa Oksfordskog univerziteta testirali su svoje vakcine na zdravim volonterima. Odgovor T ćelija bio je snažan, širok, stabilan tokom šest meseci, sličan kao kod pojedinaca koji su bili u stanju da spontano, bez lečenja savladaju infekciju. Sledeći korak je kliničko ispitivanje koje je u toku.

U časopisu ‘’Naučna translaciona (eksperimentalna) medicina’’ (‘’Science Translational Medicine’’) iz 2014. godine, opisano je da se vakcina, proizvedena na Okfordskom univerzitetu, dobro toleriše, sa snažnim i širokim imunološkim odgovorom na virus hepatitisa C. U kliničkom ispitivanju pod pokroviteljstvom Univerziteta u Oksfordu sa saradnicima ReiThera Srl i GlaxoSmithKline trenutno se procenjuje bezbednost i celularni imunološki odgovor kod kandidata za HCV vakcine: AdCh3NSmut i MVA-NSmut. Iako je ova klinička proba sada u fazi I, ipak predstavlja napredak ka razvoju zaštitne HCV vakcine.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu stvaraju mogućnost za iskorenjivanje ovog virusa u budućnosti jer je prva studija efikasnosti profilaktičke vakcine protiv hepatitisa C u toku. Rezultati kliničkog ispitivanja očekuju se u julu 2018; ako budu pozitivni, skraćuje se čekanje na zaštitnu vakcinu protiv hepatitisa C.

  1. januar 2018
Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email