Upotreba alkohola i faktori metabolizma zajedno dovode do oboljenja jetre

Upotreba alkohola i faktori metabolizma zajedno dovode do oboljenja jetre

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Ovaj nalaz dovodi u pitanje važnost razlike izmedju alkoholne i nealkoholne masne bolesti jetre.

27. novembar 2017

Količina konzumiranog alkohola zajedno sa različitim metaboličkim faktorima, kao što su nivo LDL holesterola i rezistentnost na insulin (otpornost, neosetljivost na insulin), dovode do teškog oboljenja jetre.

Metabolički sindrom čine visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, visok nivo holesterola, višak nagomilane masti u predelu stomaka (abdomena) i visok nivo triglicerida. Sindrom je povezan sa većim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Objavljujući svoje nalaze u časopisu Hepatologija, istraživači su sproveli analizu podataka 6.732 osobe bez oboljenja jetre u studiji 2000. god. o zdravlju stanovnika u Finskoj u periodu između 2000. i 2001. godine.

Osamdeset i četiri ispitanika imalo je ozbiljan zdravstveni problem povezan sa jetrom tokom perioda trajanja studije. Istraživači su otkrili da su faktori prema kojima su mogli da se predvide zdravstveni problemi uključivali: starost ispitanika , ženski pol, konzumiranje alkohola, dijabetes, povišen nivo LDL holesterola i insulinsku rezistenciju.

Među muškarcima koji su konzumirali više od 15 alkoholnih pića nedeljno i ženama koje su konzumirale više od 10 alkoholnih pića nedeljno, dijabetes je bio jedini faktor koji je značajno mogao da doprinese pojavi ozbiljnog zdravstvenog problema povezanog sa jetrom. Starost, upotreba alkohola, pušenje, gojaznost u predelu stomaka, povišen LDL holesterol i rezistentnost na insulin znatno su doprineli predvidjanju pojave ovakvih zdravstvenih problema među ispitanicima koji su konzumirali manje od gore navedenih količina pića ili uopšte nisu konzumirali alkohol.

Naučnici smatraju da se razlikuju alkoholna bolest jetre (ALD) i bezalkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Međutim, jedina istinska razlika je količina konzumiranog alkohola – u slučaju konzumacije veće količine – alkohol se smatra glavnim pokretačem teškog oboljenja jetre. Prema ovoj predpostavci metabolički sindrom se smatra glavnim pokretačem NAFLD-a, bez uticaja na razvoj ALD-a i da uzimanje alkohola ne vodi u NAFLD. Međutim, prema ovom istraživanju, čak i upotreba alkohola ispod navedenog praga, koji se koristi za razlikovanje između ALD i NAFLD, može dovesti do teškog oboljenja jetre.

“Predlažemo da se oboljenje jetre ne razmatra isključivo kao ALD ili NAFLD, jer kod velikog broja pacijenata sa oboljenjem jetre dejstvo alkohola je teško a ponekad i nemoguće odvojiti od efekata metaboličkih faktora “, izjavio je glavni autor studije, prof. dr Fredrik Aberg iz univerzitetske bolnice u Helsinkiju u Finskoj. “Naša studija je podrška ovoj sugestiji i poziva na holistički pristup u kome se istovremeno uzimaju u obzir upotreba alkohola i metabolički faktori kako bi se identifikovali pojedinci sa visokim rizikom za nastanak teških komplikacija usled oboljenja jetre.”

Aberg i njegovi saradnici preporučuju da se u proceni rizika od oboljenja jetre istovremeno uzimaju u obzir abnormalni nivoi lipida, abdominalna gojaznost, rezistencija na insulin, dijabetes i upotreba alkohola.

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email