ziveti sa hepatitisom C 7 nacina kako da odrzite pozitivan nacin razmisljanja

Živeti sa hepatitisom C: 7 načina kako da održite pozitivan način razmišljanja

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Depresija i anksioznost povećavaju oštećenja koja nastaju usled hepatitisa C i drugih bolesti i pogoršavaju opšte zdravstveno stanje. Održavanje pozitivnog načina razmišljanja je značajno za pozitivan, srećan i zdrav život.

Ozbiljna bolest može da bude iscrpljujuća. Možete imati teškoće da održite pozitivan mentalni stav. Zabrinutost, strah, pa čak i bes imaju loš uticaj i mogu dovesti do očaja i depresije. Hepatitis C je naročito podmukla bolest jer je neophodna stalna nega i pažnja.

7 saveta za održavanje optimizma

  1. Vežbajte – Redovno vežbanje pomaže vam da održite zdravu telesnu težinu, ali i da takođe stvarate endorfine koje vam omogućavaju da se osećate dobro.
  2. Družite se – socijalni kontakti imaju dugoročan uticaj na smanjenje depresije i oslobađanje od stresa.
  3. Učinite sebi zadovoljstvo – Priuštite sebi mali poklon, napr. iz radnje čiji deo prihoda ide u dobrotvorne svrhe (za decu , žene, itd).
  4. Učite – pokušajte da što više naučite o hepatitisu C. Može da vam pomogne u smanjenju straha i anksioznosti.
  5. Meditacija – Meditacija pomaže u smanjenju depresije i anksioznosti, a pokazalo se da pomaže u poboljšanju imuniteta. Nije neophodno da dugo meditirate ; čak i 10 minuta meditacije dnevno ima pozitivne rezultate.
  6. Podrška – Izgradite mrežu podrške, povežite se sa osobama koje se bore protiv hepatitisa C, delite informacije i iskustva . Na internetu postoji mnogo grupa za podršku.
  7. Spavanje – Nedostatak sna povećava stres i depresiju. Dobar noćni san može povećati imunitet, poboljšati zdravlje i raspoloženje. Ako imate problema da zaspite, potražite savet svog lekara u vezi odgovarajuće terapije (napr. biljni čaj bez kofeina vam može pomoći da se smirite i opustite).

Sve što vam omogućava da održite srećan, pozitivan stav prema životu će vam pomoći u borbi protiv potencijalne depresije, koja često prati dugotrajne zdravstvene probleme. Ovi saveti će vam pomoći da održite pozitivan mentalni stav i razmišljanje i naučite kako da živite sa hepatitisom C.

Izvor

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email