Jeftinija generička direktno delujuća antivirusna terapija za hepatitis C je ekvivalentna brendiranim lekovima

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Novi podaci pokazuju da su generički  lekovi uspešna alternativa koja omogućava direktno antivirusno dejstvo u lečenju hepatitisa C (HCV)

16. april, 2016, Barselona, Španija: Podaci koji su danas predstavljeni pokazuju da su generički antivirotici (DaaS)  direktnog dejstva podjednako efikasni i bezbedni kao brendirani tretman za lečenje hepatitisa C. Ukupni rezultati predstavljeni danas na Međunarodnom Kongresu za proučavanje jetre ™ 2016 u Barseloni, Španija, pokazali su visok stabilni virološki odgovor (SVR) posle tretmana generičkim lekovima: sofosbuvirom, ledipasvirom, daklatasvirom i ribavirinom, što potvrđuje da je njihova klinička efikasnost ekvivalentna rezultatima postignutim u 3. fazi kliničkih ispitivanja sa brendiranim kombinovanim tretmanom.

Zbog visokih cena brendirani lekovi (DaaS) nisu dostupni za lečenje u mnogim zemljama. Generički antivirotici direktnog dejstva  (DaaS) se masovno proizvode i dostupni su za manje od 1% maloprodajne cene brendiranih lekova. Lekovi sa cenom od $ 94,000 po osobi u S.A.D. sada se mogu nabaviti kao generički za manje od $ 1000, a u budućnosti njihova cena će pasti na $ 200 za 12 nedeljnu terapiju.

“Naši podaci ukazuju na potencijalno rešenje za pacijenate sa hepatitisom C u oblastima gde je dostupnost tretmana ograničena zbog visokih cena brendirane terapije”, napomenuo je dr Džejms Friman, glavni autor ove studije iz GP2U Telehealth, Hobart, Australija. ” Finansijski je izvodljiv tretman globalne epidemije hepatitisa C s obzirom na nivo cena generičkih antivirusnih lekova direktnog dejstva. Osim toga, kod pacijenta izlečenog od hepatitisa C, dokazano je produženo preživljavanje i niži rizik oboljevanja od raka i ciroze jetre, kao i ekonomska korist za društvo jer izlečeni pacijenti mogu da se vrate na posao. ”

Za ovu studiju oboleli od HCV legalno su uvezli jeftinu generičku terapiju za svoje lečenje. Studija je obuhvatala osobe iz Australije, SAD, Velike Britanije, Kanade, Evrope, jugoistočne Azije i Afrike.

Pre početka tretmana u Australiji je testiran kvalitet generičkih lekova ( Daas), uz pomoć visoko precizne likvidne hromatografije, nuklearne magnetne rezonance i masene spektroskopije.

Pacijenti su testirani pre, tokom i nakon završetka terapije posle 4 (SVR4) i 12 (SVR12) nedelja. Cilj analize bila je procena efikasnosti i bezbednosti generičkih lekova (DaaS) legalno uvezenih isključivo za ličnu upotrebu.

Prvi rezultati pokazuju da je za genotip 1 ukupna SVR stopa 95%. Tretman generičkim lekovima: sofosbuvirom i ledipsavirom imao je SVR4 stopu 93% a tretman generičkim sofosbuvirom i daklatasvirom imao je SVR4 stopu 97%.

” Nakon tretmana opštim antiviroticima direktnog dejstva (Daas) u svim genotipovima stopa SVR je bila 94%. To ukazuje na činjenicu da generički antivirotici direktnog dejstva ( DaaS) imaju istu stopu uspeha kao brendirani ekvivalenti, ali po ceni koja je 1/100 deo cene brendiranih “, objasnio je dr Džejms Friman.

“Jasna je uloga koju generička terapija ima na osobe sa hepatitisom C širom sveta. Implikacije šire dostupnosti generičkih lekova mogu biti ogromne jer predstavljaju šansu za izlečenje velikog broja ljudi od ovog oboljenja “, rekao je profesor Loren Kastera , generalni sekretar EASL ( Evropske asocijacije za proučavanje jetre).

O Međunarodnom kongresu za proučavanje jetre ™

Ovaj godišnji kongres je najveći događaj u kalendaru EASL( Evropske asocijacije za proučavanje jetre), jer privlači naučnike i medicinske stručnjake iz celog sveta i pruža informacije o najnovijim istraživanjima jetre. Učesnici, specijalisti iz ove oblasti prezentuju, pokreću diskusije i donose zaključke o najnovijim istraživanjima u hepatologiju, rade na poboljšanju terapije i tretmana oboljenja jetre u kliničkoj praksi. Ove godine, očekuje se da će kongresu prisustvovati oko 10.000 delegata iz svih krajeva sveta. Međunarodni kongres za proučavanje jetre ™ održao se od 13 – 17 aprila, 2016, na adresi :Fira Barcelona Gran Via, Barselona, Španija.

O EASL ( Evropska asocijacija za proučavanje jetre) (www.easl.eu )

Od formiranja fondacije EASL ,1966. godine, ova ne-profitna organizacija sada ima preko 4.000 članova iz celog sveta, uključujući mnoge vodeće hepatologe iz Evrope i šire. EASL je vodeća asocijacija za proučavanje jetre u Evropi, koja je postala velika Evropska asocijacija sa međunarodnim uticajem, sa impresivnom istorijom u promovisanju: istraživanja bolesti jetre, podrške širem obrazovanju i promena u evropskoj politici o proučavanju jetre.

Kontakt

Za više informacija, obratite se ILC Press Office na:

Prevod: dr Jelena Zagorčić

 

Saturday 16 April, 16:00 – 18:00

Presenter: James Freeman, Australia
Abstract: LBO3, High sustained virological response rates using generic Direct Acting Antiviral treatment for Hepatitis c, imported into Australia

Author disclosures of interest

None

References

1 Andrieux-Meyer I, et al. Disparity in market prices for hepatitis C virus direct-acting drugs. The Lancet Global Health. Volume 3, No.11, e676-e677, November 2015

Izvor:ilc-congress.eu

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email