Lečenje hepatitisa C kod tinejdžera i dece

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA – Food and Drug Administration) proširila je dozvolu za stavljanje u promet  antivirusnih lekova  direktnog dejstva ( Sovaldi (sofosbuvir) i Harvoni (sofosbuvir / ledipasvir) na adolescente starosti 12 i više godina.

Prenošenje hepatitisa C  sa  majke na dete  obično nastaje tokom trudnoće ili porođaja. Hepatitis C je retko oboljenje kod dece u .S.A.D., sa prevalencom manjom od 1%, ali se  može uvećati usled širenja opioidne epidemije.

Harvoni je odobren za lečenje tinejdžera sa hepatitis C virusom (HCV) genotipa 1, 4, 5 i 6, dok je Sovaldi u kombinaciji sa ribavirinom odobren za one sa genotipom 2 ili 3. (Sovaldi sa ribavirinom se više ne preporučuje za lečenje odraslih jer postoje  efikasnije opcije za sve genotipe.)

Proširenju dozvole za upotrebu ovih lekova  doprinela je studija farmaceutske kompanije Gilead Sciences koja pokazuje da je 97% adolescenata sa HCV genotipom 1 izlečeno za 12 nedelja sa jednom dnevnom dozom Harvonija za odrasle. Lekovi su bezbedni za upotrebu, jer nije bilo slučajeva prekidanja terapije zbog neželjenog dejstva leka.

Interferon ostaje standard za lečenje dece mlađe od 12 godina. Medjutim ,nedavno izvedena studija pokazuje da su gotovo sva deca uzrasta od 6 do 11 godina – uključujući i slučajeve sa cirozom jetre – izlečena tokom 12 nedeljne terapije polovinom dnevne doze Harvonija. U toku je studija u kojoj deca uzrasta od 3 do 6 godina primaju Harvoni u obliku granula, čime je omogućeno individualno doziranje prema telesnoj težini.

 

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email