doctor and nurse with patient terapija hepatitis c in hospital

Šta se dogadja nakon što završite uzimanje terapije za hepatitis C?

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Nedavno sam počeo da dobijam pitanja od pacijenata koji su upravo završili terapiju za HCV, svi postavljaju ista pitanja, pa evo ukratko nekih primera. Ako tražite ovakve informacije, naći ćete mnogo više detalja na našem linku: Frequently Asked Questions (Često postavljana pitanja) i na : Forum (Forumu).
Tokom terapije kod 99,5% pacijenata HCV RNK test će pasti ispod 15 (<15). To je dobro, medjutim time se ne potvrdjuje izlečenje. Potrebno je odsustvo virusa (ukupno manje od 100) u vašem organizmu kako bi se postiglo izlečenje.
Nakon završetka terapije vaš organizam počinje postepeno da uklanja lekove iz vašeg tela. Nakon 24 sata prisutno je manje od 1/2, posle 48 sati 1/4, posle 3 dana 1/8, posle 4 dana 1/16, posle 5 dana 1/32, posle 6 dana 1/64, posle 7 dana 1/128 pa u ovom stadijumu definitivno nema dovoljno lekova u vašem organizmu da uništi virus.

Pošto je količina lekova sada ispod efektivnog novoa postoje dve mogućnosti :

  1. Virus počinje ponovo da se umnožava jer još uvek ima preostalih virusa ili …
    2. Ništa – tj. virus se ne umnožava, jer više ne postoje virusi koji bi mogli da se ponovo umnože.

Ako 4 nedelje nakon što je uzeta poslednja tableta ne dodje do ponovnog umnožavanja virusa, a HCV RNK PCR test ostane <15, šanse za trajno izlečenje su 97%. To se naziva stabilni virusološki odgovor (SVR), a pošto se dogodio 4 nedelje nakon završetka terapije naziva se SVR4.

Ako 12 nedelja nakon uzimanja poslednje tablete ne dodje do ponovnog umnožavanja virusa, a HCV RNK PCR test ostane <15, onda su šanse za trajno izlečenje 99,7%. Ovaj stabilni virusološki odgovor (SVR) nazivamo SVR12, jer je postignut 12 nedelja nakon završetka terapije.

Ako 24 nedelje nakon što je uzeta poslednja tableta ne dodje do ponovnog umnožavanja virusa, a HCV RNK PCR ostane <15, onda su šanse za trajno izlečenje 100%. Mi to zovemo SVR24, ali bolji naziv je izlečenje.

Obratite pažnju na sledeće: Vaš test na antitela za hepatitis C (HCV Ab) će ostati pozitivan. Vaše telo stvara antitela kao odgovor na infekciju i to traje godinama. Na primer, ako ste primili vakcinu protiv hepatitisa B, imaćete antitela  godinama, a često i ceo život. Slično kao kod hepatitisa B, bez  izloženosti, ( buster doza za Hep B,  infekcija  hepatitisom C), nivoi antitela polako će vremenom opadati  i mogu (nakon 5-10 godina) pasti ispod graničnog nivoa, međutim, trebalo bi očekivati da će antitela ostati pozitivna dugi niz godina. Izlečenjem se smatra negativni HCV PCR RNK test, a antitela ostaju kao marker infekcije iz prošlosti.

Ovaj period čekanja može biti stresan. Forumi poput  https://fixhepc.com/forum mogu da pruže korisnu podršku.

Obično se obavljaju testovi funkcije jetre istovremeno sa SVR testovima. Rezultati testova funkcije jetre uglavnom se dobijaju narednog dana, a ne nedelju dana kasnije. Ako su rezultati vaših testova funkcije jetre posle terapije slični rezultatima testova tokom terapije (+/- 20%), možete biti sigurni da nije došlo do relapsa/recidiva. Pratio sam oko 3000 pacijenata i prema statističkim predvidjanjima bilo je preko 100 relapsa. U svakom pojedinačnom slučaju, pacijent je bio svestan relapsa još pre nego što su stigli rezultati.

Uglavnom je dobar znak ako se osećate dobro, čak iako se ne osećate dobro nema nikakvog značaja, jer pored preko 100 slučajeva relapsa, primetio sam i oko 100 pacijenata koji svako najmanje probadanje/žiganje u telu pripisuju relapsu, (iako nije bilo relapsa), pa zato ne treba da paničite, mada je potpuno normalno što ste zabrinuti. Bez obzira na rezultat nema svrhe unapred se brinuti. Ako i dodje do relapsa/recidiva imate mogućnosti za ponovnu terapiju sa dobrima izgledima za uspeh, mada se troškovi lečenja dupliraju.

Normalno je da ponekad osećate probadanje/žiganje u predelu jetre. To se dešava zbog dugogodišnje bolesti, a jetra sada ima priliku da se oporavi. Izvesni pacijenti to primećuju.

Što se tiče trudnoće, trebalo bi sačekati 6 meseci nakon završetka terapije. Posebno posle ribavirina, jer je poznato da može da prouzrokuje oštećenje ploda, pa je potrebno da prodje dovoljno vremena da napusti organizam.

U slučaju da se posle terapije funkcije jetre ne vraćaju u normalu potražite savet  od svog doktora. Mali procenat pacijenata sa hepatitisom C ima još neko oboljenje jetre, iako pretpostavljamo (kao i doktori) da je jedini uzrok hep C … Ako testovi funkcije jetre nisu u normali (u granicama referentnih vrednosti – prim. prev) : sledi link sa listom koja može da pomogne u istraživanju: https://www.mayoclinic.org/symptoms/elevated-liver-enzymes/basics/definition/sym-20050830

Napisao:  Super User

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email