Tri vegetarijanska recepta

Tri vegetarijanska recepta pogodna za obolele od hepatitisa C

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

1.  Pečeni briselski kupuščići (prokelj ili prokulice)– briselski kupuščići su bogati vitaminima C, K, folatima, manganom i vlaknima. Vlakna se vezuju sa žučnim kiselinama u digestivnom traktu – pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Niži nivo holesterola smanjuje akumulaciju masti (i time smanjuje zapaljenje) u jetri. Osim toga, briselski kupuščićii su dobar izvor glukozinolata i sumpora – jedinjenja potrebnih ćelijama za detoksikaciju. Ako je jetra u stanju da oslobodi organizma od toksina, preostaje joj više raspoloživih sredstava za zaštitu od virusa hepatitisa C. Možete da pripremite jednostavan i zdrav obrok ako potopite kupuščiće u balzamsko sirće, maslinovo ulje, beli luk, so, i biber – i pečete dok ne omekša.

 

2.  Asparagus ili špargla je bogata vitaminima A, C, E i K – antioksidansima koji sprečavaju oštećenje ćelija. Osim toga, špargla sadrži glutation – jedan od najjačih antioksidanata koji je poznat po svojoj sposobnosti detoksikacije. Pošto špargla štiti ćelije jetre od oksidacije i naknadnog oštećenja, ona će takođe zaštititi jetru od virusa hepatitisa C. Kod osoba koji imaju zdravstvene probleme vezane za purine savetuje se ograničena konzumacija špargle. Propržene špargle na malo ulja sa limunom (jos jedan dobar sastojak za jetru) je zdrav i ukusan dodatak bilo kojom jelu. Takođe možete da pripremite pečene špargare sa limunom i timijanom.

3.  Salata od cvekle i avokada – Kombinovanje cvekle i avokada u salati daju vašoj jetri mnoštvo materija koje štite od virusa hepatitisa C. Cvekla sadrže aminokiselinu betain, koja pomaže u sprečavanju i smanjenju akumulacije masti u jetri. Time se smanjuje kongestija jetre (zastoj krvi u jetri). Pored toga, cvekla povećava količinu enzima koji vrše detoksifikaciju krvi i pomažu u poboljšanju funkcije jetre. Avokado je bogat vitaminima i mineralima koji pomažu funkcijama jetre. Takodje sadrži izuzetno visoke količine glutationa, kao i vitamina E, C i K, koji smanjuju zapaljenje i štite ćelije jetre od oštećenja. Mogu se kombinovati sa zelenom salatom, semenkama bundeve, crnim lukom – ili bilo kojim drugim zdravim sastojkom za salatu.

 

Link: http://www.hepatitiscentral.com/news/3-thanksgiving-recipes-to-help-your-liver/

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email